Att välja rätt skridsko
(Text hämtad ifrån Tinas Konståkningsshop)
Vi får många frågor och försöker därför besvara de vanligaste med en sammanfattande text här. Vi vill inte att texten kopieras av andra konståkningsbutiker, men för klubbar går det bra att sprida den här informationen. Vi har stor kunskap om skridskor och fötter och lång erfarenhet av att prova ut skridskor på fötter. Kontakta oss om ni vill ha mer information
Inför skridskoköpet behöver vi följande information för att kunna hjälpa er med rätt skridsko:
- Åkarens kunskapsnivå, ev test, träningsmängd/vecka, hoppkunskap
- Ålder, vikt
- vilka skridskor används nu och vilken storlek
- Hur långa är bägge fötterna, mät enligt instruktioner i vår e-butik, helst med en riktig mätsticka från skoaffären
- Hur breda är fötterna. Mät bredaste fotens tåbas med ett måttband runt om.
Viktigt att förstå är att det finns inget märke som är bäst, utan det gäller att hitta den sko som sitter bäst på ens fot.
Vi hjälper alltid till att råda om rätt sko och skena. På de färdiga seten har tillverkaren monterat på skenor som matchar skons hårdhet.
Tyvärr har vi inga möjligheter att hjälpa till vid köp eller försäljning av begagnade skridskor
Känner du dig osäker är det alltid bäst att du ringer eller mejlar oss för konsultation! Vi finns till för att det ska bli bra för er i ert val av skridskor!
Att tänka på vid val av skor
Vilken är den bästa skridskon? Rent generellt finns det inget märke eller modell som är bättre än den andra. Det handlar om att hitta en sko som sitter på bra på foten och som är tillräckligt stabil, men inte för hård, för åkaren som ska andvända dem. Det betyder att en elitsko som tex Edea Ice Fly eller en elitskena som Goldseal eller Supreme, inte är lämpliga att åka på för en nybörjare som lär sig grunderna i konståkning. Det blir svårt, stelt och den hårda skon och den svåråkta skenan kan hindra åkarens utveckling. Speciellt om det är ett barn (med barn, menar vi här en person som inte är färdigvuxen).
Faktorer att beakta vid val av sko
Smala fötter
- Skon måste passa på foten. En smal fot ska ha en smal sko. Vad är en smal sko? En smal sko kan vara smal över hälen och eller smal över tårna. Är åkaren smal och tunn över vrist och häl är det viktigt att skon är det med för att undvika att skon glappar.
- Likaså blir ett brett tåparti besvärligt för en smal tåbas. Då glider foten omkring inne i skon. När skon är för bred för foten ökar risken att det bildas extra broskbildningar. Dvs små knölar som kan uppstå där det varit friktion. Knölarna kan vara väldigt smärtsamma och det är inte ovanligt att vi ser detta hos åkare som använt för stora och för breda skor under en längre tid.
- En smal spetsig tåbas passar bra när skon är smal och spetsig.
- Ett rakt, mer fyrkantigt tåparti passar bättre i ett rymligare tåparti, men är hälen smal så är det viktigt att skon också har en smal häl.
Breda fötter
Om du har en fot som du anser är lite bredare. Mät längd och bredd runt om tåbasen så kan vi enkelt identifiera om en bredare bredd är att föredra.
Jackson blir W bredden
Edea – D bredd
Wifa LL för barn och C för vuxna.
Risport C-Comfort wide
Här är viktigt att identifiera var foten är bred och hur fotformen ser ut. Om du har problem med vanliga skor och går alltid upp i storlek för att ens få på dig skorna. Då har du en riktigt bred fot. Då kan följande skor vara lämpliga för dig:
- Jackson i D eller W bredd. Men inte om du har en smal häl
- Wifa i CC bredd. Passar väldigt bra till ankformade fötter som är rejält breda på sidorna innan tåbasen börjar.
- Edea i E bredd. Här kommer du från den smala tån.
Smala fötter
Wifas skor finns i många bredder. Kontakta oss för råd av vilken bredd som passar åkarens fot
Edeas skor finns också i olika bredder. Standardbredden C, är vid i hälen och smal över tårna. D är vid i hälen och lite rymligare över tårna men har fortfarande ett smalt tåparti, B bredden är smal över tå och i häl och bättre för en smalare häl än C.
Risport C är lika bred i hälen som Edeas C men bredare över tåbas. Dock med en avsmalnande tå. Kontakta oss för val av bredd om du vill åka på Risport och har en smalare fot.
Jacksons standradbredder R och W är bägge smalare i hälen och bredare över tårna, men R bredden är smalare och W passar mer när du har en bredare fot. Är du dock bred över hälen så kommer du förmodligen inte att uppskatta Jacksons W bredd
Vilket märke och modell passar
Som konståkare kan du åka på alla de märken vi säljer i Tinas Konståkningsshop. Du kan också byta märke under årens gång. Det påverkar inte åkningen negativt så länge skon sitter bra på foten och åkaren har rätt storlek. För ett växande barn brukar vi lägga på en växtmån så att skorna ska fungera ett år framåt. Vi kan omöjligt veta hur mycket en barnfot växer, men med ca 1 cm marginal brukar det blir en tillräcklig växtmån. När fötterna inte längre växer så sliter åkarna ut skorna. Hur länge en sko håller beror på hur mycket den används, vem som använder den och hur stabil skon är i förhållande till användaren. Men ca 1-1,5 år är normal livslängd på en sko som används 5-7 dagar i veckan. Skenan håller betydligt längre och därför kan dyrare skenor som är fina, enkelt flyttas med så länge åkaren har samma storlek. Vissa skenstorlekar passar också på två halvstorlekar skor och kan därför tas med när åkaren går upp en 1/2 storlek.
För nybörjare som går på barnskridskoskola och lär sig grunderna i konståkning, hoppar max treahopp och väger under 40 kg rek vi:
Jackson Excel
Jackson Mystique
Wifa Prima Hobby
Risport Antares
För nybörjarkonståkare eller om du väger över 40 kg eller är över 150 cm:
Jackson Artiste
Jackson Evo Fusion
Wifa Prima
Edea Overture m Mark IV
Risport Electra Light
Fortsättningskonståkare/grundtestade, under 40 kg som tränar 2-4 ggr i veckan och hoppar Ögel:
Jackson Evo Fusion
Jackson Elle Fusion
Edea Overture m Mirage
Wifa Prima Intermediate m Mirage
Risport Electra Light m Mirage
Fortsättningskonståkare/grundtestade över 40 kg som tränar 2-4 ggr i veckan och hoppar Ögel
Jackson Freestyle Fusion
Jackson Entré
Wifa Prima Intermediate
Wifa Deluxe Skatec
Edea Overture m Mirage
Edea Chorus (om du väger mer än 60 kg)
Risport RF3