Att tävla

När man har klarat tävlingstestet får man lov att börja tävla. För att kunna göra detta behöver man ett program vars längd varierar beroende på ålder och klarade tester. 

Inför tävlingen
Den första tävlingen man tävlar i är oftast en Stjärntävling.

Innan man kan delta i en tävling behöver man anmäla sig till tävlingen, detta gör man genom klubben. Klubben skickar i god tid ut information om detta.

I Stjärntävlingar bedömer en huvudbedömare samt en medbedömare åkarens kvalifikationer och ger feedback. De yngre åkarna får ett utvärderingsprotokoll  med fem saker de gjorde bra och tre saker som de kan förbättra. I denna klassen får åkarna inte några placeringar. I de äldre klasserna bedömer bedömarna fyra hopp och två piruetter med 1-5 stjärnor beroende på utförandet. Deras skridskoteknik, steg och rörelser, framträdande och uttryck till musiken blir också bedömt med stjärnorna. Antal stjärnor räknas sedan ihop och den åkare med flest antal stjärnor vinner i sin tävlingsgrupp. 

Tävlingsdagen
På tävlingar är det viktigt att komma i tid, tidsschemat kan ändras under hela dagen och ibland händer det att tävlingen går fortare än arrangörerna tänkt eller att det är tekniska strul som gör att det tar längre tid än planerat. Tränaren bestämmer när åkaren ska vara på plats på tävlingen men oftast är det en timme innan uppvärmningen för åkarens tävlingsgrupp. Väl på plats får åkaren vidare instruktioner från tränaren och föräldrar eller släktingar hjälper endast åkaren i omklädningsrummet om arrangörerna tillåter detta.  Dessutom måste skiva med programmusiken lämnas till arrangörerna på tävlingsdagen. OBS! Tänk på att ALLTID ha en extraskiva som tränaren får ifall musiken skulle krångla. 

Håret ska vara ordentligt uppsatt, utan risk att klämmor o dylikt ramlar av. Likaså gäller tävlingsdräkten – alla paljetter mm ska kontrolleras innan varje tävling. Åkare förbinder sig att uppträda på ett sportsligt sätt och föregå med gott exempel inför sina kamrater både på och utanför isen.

Smakprov från tävlingar och uppvisningar

Packlista för tävling

  • Skridskor, skydd, handduk & nya snören
  • Klänning, strumpbyxor, vantar, klubbjacka & strumpor
  • CD-skiva i 2 st separata exemplar
  • Träningskläder, joggingskor, hopprep, vattenflaska & skavsårsplåster
  • Håruppsättnings grejer, hårsprej & eventuellt smink

På isen värmer åkaren upp tillsammans med resten i sin tävlingsklass, denna uppvärmning varierar i 4-6 minuter beroende på tävlingsklass. Tränaren instruerar vad åkaren ska öva på. Startordningen är lottad och oftast väntar åkaren i omklädningsrummet tills det är åkarens tur.  Åkaren presenteras till isen när bedömarna är redo och får sedan visa upp sitt program till musiken. Om åkaren skulle vara för nervös eller glömma av sig kan det hända att bedömarna kallar till sig åkaren och att åkaren får börja om eller börja ett startnummer senare. Det viktigaste på en stjärntävling är att åkaren tävlar alls. 

När åkaren är färdig får publiken kasta in blommor eller gossedjur på isen som åkaren får plocka upp. Kom ihåg att eventuella blommor alltid ska vara inslagna. 

Läsa mer om fler sorters tävlingar och mer om tävlingsklasserna HÄR